Huvudrätter

Päronpizza med Chevre_2

Päronpizza med Orranäs Chèvre

Superfräsch pizza med smak av päron och chevre

1 plåt eller 2 små
Pizzadeg
25 g Jäst
2,5 dl vatten
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olivolja
Topping
2 päron, i skivor
1 rödlök
¼ litet rödkålshuvud
125 g mozzarella
150g chevre
olja
rosmarin
1. Pizzadegen: Rör ut jäst i vattnet. Blanda sedan ihop resten av ingredienserna till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 minuter
2. Kavla eller tryck ut degen på ett bakplåtspapper till en stor pizza eller två mindre runda
3. Skiva mozzarella och lägg på pizzadegen. Strimla rödlök och rödkål. Fördela lök, kål och päron jämt över pizzan. Smula över getosten (eller skär i skivor och lägg på)
4. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, 250 C°, tills pizzan får fin färg och mozzarellan har smällt
5. Ringla olja och strö över rosmarin innan servering

Recept: Elin Carleke (PÅ FATET)

14 getostbiff_2

Lammfärsbiffar i ugn med Orranäs oljemarinerade getost, allt – i – ett.

En färgstark enkel och god rätt med inspiration från Medelhavet
Recept till 4 -6 pers:
Ingredienser
1 dl ströbröd
2 dl vatten
500 g lammfärs (alt nötfärs)
1 msk kalvfond
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
600 g potatis
2-3 msk olivolja
1/2 tsk salt
300 g zucchini
2 röda lökar
1/2 tsk salt
1+1 msk olja från ostmarinaden
1 1/2 tsk rosmarin
100 g soltorkade tomater i olja
100 gram oljemarinerad getost med timjan eller pepprig vitlök
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 225°. Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla en stund.
Blanda ner färs, kalvfond, salt och peppar.
2. Skiva potatisen tunt och bred ut skivorna i en oljad långpanna.
Strö på salt. Ställ potatisen i ugnen ca 15 min.
3. Skär zucchini och lök i bitar och klyftor. Blanda dem med olja och salt i en bunke.
4. Forma 8-10 biffar av färsen och lägg dem på den varma potatisen.
Fördela lök och zucchini runtom. Pensla ovansidan av biffarna med olja.
Strö på rosmarin. Stek i mitten av ugnen ca 20 min.
5. Låt osten rinna av från oljan. Skär tomat i bitar. Strö dem samt getosten över långpannan och stek ytterligare ca 5 min.