Hoppa till innehåll

Desserter

Orranäs Chèvrerulltårta med pinjenötsflarn och chili/pärondressing

Denna ost med tillhörande recept togs fram i samband med vårt deltagande i
TV 4 program ”Sveriges Skönaste Gårdar 2013” – en underbart god och unik dessert

Chèvrerulltårta (5-6 personer)
Kan köpas färdig av Orranäs Gårdsmejeri med en specialkomponerad päronmarmelad
Man kan också göra rulltårtan själv – och använda annan marmelad.
Chèvrerulltårta ( om du gör den själv)
Ingridienser
ca 240 g Orranäs Chèvrecrème Naturelle ( 2 st 120g burkar)
75-100 g god päronmarmelad , ej för söt

Gör så här:
Platta ut den kylda chèvrecrèmen på ett smörpapper som lagts på plastfoliefilm

Bred på päronmarmeladen
Rulla ihop rulltårtan – tag bort smörpappret – men behåll platsfilmen runt tårtan
Ställ kallt – eller frys in ( upptinas i kylskåp)
Pinjenötsflarn med lime och sesamfrön ( ca 25 st)

Chili och pärondressing

Ingredienser (5-6 pers)
2 msk flytande honung
1 msk limesaft
½ msk finhackad mild röd chilipeppar
1 msk färska päronbitar skurna i små bitar (skalade) typ Anjo

Blanda alla ingredienser till dressingen.
Smaka av med mer limesaft – eller mer honung – för sötare – eller syrligare smak

Servering
Skär rulltårtan genom plastfilmen i portionsbitar och lägg upp på tallrik – tag bort platsfilmen
Låt den bli rumstempererad. Om tårtan varit fryst, delas den halvtinad
”Toppa” med dressingen över och runt om rulltårtan.
Garnera med pinjenötflarn och citronmeliss.

Pinjenötsflarn med lime och sesamfrön ( ca 25 st)

Ingredienser
75 g pinjenötter
1/2 dl strösocker
1 msk rostade sesamfrön
1/2 msk flytande honung
50 g smör
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk rivet limeskal

Gör så här
Dela 1/3 av pinjenötterna på längden och finhacka resten. Rosta sesamfrön i 200° C några minuter.

Blanda smör nötter, socker, honung och sesamfrön i en kastrull och värm försiktigt. Tillsätt mjölk och mjöl när smöret har smält. Låt sjuda 1-2 minuter. Tillsätt därefter rivet limeskal.
Klicka ut smeten på bakpappersklädda plåtar. En knapp tsk smet/kaka är lagom. Lämna ordentligt med mellanrum emellan så att inte flarnen flyter ihop under gräddningen.
Grädda flarnen mitt i ugnen i 200° varm ugn i 5-6 min eller tills de fått färg. Låt svalna på plåten.

Köp halvhård ost direkt i vår webbshopp


Vårt ostsortiment varierar efter säsong, därför kan vissa produkter temporärt vara slut i lager. I E-butiken finner ni förutom ost även andra produkter som är hantverksmässigt tillverkade.

Till toppen