Hoppa till innehåll

Getgården

Getgården

Våra getter är av svensk lantras och går på lösdrift. De har fri tillgång till egenskördat hö och får kraftfoder i lagom portioner. De håller våra marker och stenmurar rena från sly och buskar gräs och örter, eftersom detta är deras favoritmat. Getkillingarna skiljs av från sina mammor när de är stora nog att klara sig på egen hand och bor då i vårt ”hemmastall” med egen hage utanför. Under sommaren betar avelsbockarna på vår ö tillsammans med alla ungbockarna.

Ett projekt i närområdet

Vi har startat ett projekt där vi investerar i anläggning av rovdjursstängsel så att getterna kan beta ute dygnet runt sommartid. I betesområdet finns även en våtmark som anlades 2017. Våtmarken fungerar som ett naturens eget reningsverk genom att vattnet renas från kväve och fosfor. Våtmarken stimulerar även biologiskt mångfald, t.ex. gynnas den utrotningshotade Långbensgrodan, som finns i östra Blekinge.

En ovanlig get

”Här är ”Liv” – en ovanlig get, en riktig ”överlevare” – med envist och tålmodigt temperament. Hon har klarat sig efter en mycket besvärlig fraktur i höger framben. Olyckan hände på Trettondags afton kväll. Igår tog vi av bandaget – hon är så duktig och kan stödja bra på benet, nu är det bara litet träning som gäller – små korta promenader i koppel varje dag ett par veckor – sedan får hon lämna sjukboxen. Snart ska hon få sina killingar också ( 2013)

Kändisbocken Nils

Getaboken Nils – en kändis med människokärlek

Läs om Nils unika livshistoria – klicka på länken

Se klippet om getbocken Nils

Välkommen till Orranäs gårdsmejeri – nu har vi öppnat vår nya webbshop!

Genuint osthantverk från Blekinge , småskaligt/närproducerat

Till toppen