Hoppa till innehåll

Förrätter/smårätter

Päronchips med Orranäs Blå

Festligt snacks till välkomstdrinken eller som en liten förrätt

Snacks till 8 personer
2 päron, gärna hårda
2 dl vatten
2 ½ dl socker
2 msk honung
½ dl citronsaft
topping:
150g Orranäs Blå
100g knaperstekt bacon
flytande honung

Tillagning
1. Koka upp vatten, socker och honung i en kastrull med lock
2. Skiva päron så tunt det går
3. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt citronsaft och päronskivor. Låt ligga ca 30 minuter
4. Sätt ugnen på 75C°. Fördela päronskivorna på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen i 4-5h. Vänd på chipsen efter halva tiden
5. Servera päronchipsen med Orranäs Blå och hacka knaperstekt bacon. Ringla lite honung över

Recept: Elin Carleke (PÅ FATET)

Späda morötter i paket med dragon och Orranäs Chèvre

En smakrik liten rätt som kan ätas som den är – eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.
Recept: 4 pers, 30 min
Ingredienser
1 knippa späda morötter
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
4 kvistar dragon
Smör
100 g Orranäs Chèvre
Ca ½ dl vitt vin, gärna av typ Sauvinon Blanc

Tillagning
Skrapa eller skala morötterna beroende på hur späda de är. Har du grövre morötter kan de delas och förkokas litet.
Placera morötter på en stor bit aluminiumfolie eller smörpapper och vik upp kanterna. Salta och peppra. Strö över plockade dragonblad. Klicka över litet smör, smula över getosten och häll på vinet.
Vik ihop till ett paket, vik kanterna tre gånger så att de verkligen hänger ihop. Lägg i en ugnsfast form och baka i ugnen i 225 grader i ca 15-20 min.

Rosmarin- och parmesankex med Boels pärla

Spröda kex med härlig sälta som gifter sig fint med färskosten och ev. en söt marmelad

Ca 40 styck
75g smör
1 tsk salt
1,5 dl vetemjöl
75g riven parmesan
några kvistar rosmarin
till servering:
Boels pärla rosmarin, färsk getost
marmelad

Tillagning
 1. Blanda samman alla ingredienser utom rosmarin i en matberedare eller för hand. Repa rosmarinen så att bladen lossnar från kvisten. Finhacka bladen
2. Forma degen till en smal längd. Rulla längden i rosmarinhacket. Låt vila 30-60 minuter i kylen
3. Skär rullen i centimetertjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper
4. Grädda kexen i 200C° i ca 8 minuter
5. Servera de spröda kexen med färsk getost och en god marmelad

Recept: Elin Carleke ( PÅ FATET)

Köp halvhård ost direkt i vår webbshop


Vårt ostsortiment varierar efter säsong, därför kan vissa produkter temporärt vara slut i lager. I E-butiken finner ni förutom ost även andra produkter som är hantverksmässigt tillverkade.

Till toppen