Hoppa till innehåll

Färsk syrad ost

Garpens Fyrost

Vann silver i SM 2018, Vann Guld i SM Mathantverk 2016, klass syrad ost
Garpens Fyrost vann en bronsmedalj i SM Mathantverk 2015

Expertjuryns utlåtande:
“Som en guldgul novembermåne lockar denna ost till sig ostkännare som sommarslöa getingar runt ett glas kvarglömd blandsaft. Osten är nära nog perfekt till det yttre och till konsistensen. Doften lockar med lite oväntade jästtoner och smaken är välbalanserad.”

En lagrad färskost, eller lactique som vi gårdsystare kallar dessa ostar. En syrad ost med krämig till lite torrare konsistens beroende på ålder. Osten är lagrad med ytmöglet Geotricum, som ger osten en pikant och blommig smak. Eftersom vi gör både blå och vita ostar i vårt mejeri, händer det ibland att även dessa mögelkulturer sätter sig på ostens yta. Blå eller vita prickar kan lätt torrborstas bort från ytan och påverkar varken ostens smak, kvalitet eller textur. Osten är döpt efter fyren Garpen utanför Bergkvara och är lika god ung som lagrad. Ibland pudrar vi osten med livsmedelsaska. Pastöriserad

Neptun

Vann Guld i SM-Mathantverk 2018, klass syrad ost

Expertjuryns utlåtande:
“Oj, vad vackert rökig denna ost är när man betraktar den – en ögonfröjd med krämig och fin konsistens och en doft av en avlägsen sommaräng. Många av oss skulle vilja komma ännu närmare ängen för att smaka mer!”

En lagrad färskost, eller lactique som vi gårdsystare kallar dessa ostar. En syrad ost med krämig till lite torrare konsistens beroende på ålder. Hos oss lagrar vi fram den med möglet Geotricum, som ger osten en piquant, blommig smak och som lockar fram getsmaken i mjölken, ytan är sotad med livsmedelsaska. God ung som lagrad.

Osten är döpt efter ubåten HMS Neptun.

Orranäs Chèvrerulltårta

Tillverkades vid vårt deltagande i TV 4, programmet ”Sveriges skönaste Gårdar” 2013

Orranäs Chèvrerulltårta är en specialtillverkad dessert/ apéritifost som tillverkades inför vårt deltagande i TV4 program ”Sveriges Skönaste Gårdar” 2013. En underbar färsk syrad getost, fylld med en särskilt komponerad päronmarmelad. Osten passar till aperitif eller som efterrätt , serverad med t ex rostade, honungskanderade nötter och färska päron. Under fliken ”recept” finns beskrivningen av de tillbehör som tillagades i programmet ”Sveriges Skönaste Gårdar”.
Som dryck väljer vi gärna ett sött vitt vin av typ Sauternes eller en Champagne
Chèvrerulltårtan kan även fyllas med örter, t ex gräslök, dill och persilja.

Orranäs Chèvrerulltårta går utmärkt att frysa i 6 mån.

Ni hittar denna produkt i vår webbshopp

Orranäs Chèvre crème

Färsk, pastöriserad getostkräm. Naturelle eller smaksatt med olika kryddor. Använd gärna i matlagningen, t ex som bas i kalla såser eller som komplement till ostbrickan. Mild och syrlig smak

Ni hittar denna produkt i vår webbshopp

Färsk syrad ost direkt i vår webbshop


Vårt ostsortiment varierar efter säsong, därför kan vissa produkter temporärt vara slut i lager. I E-butiken finner ni förutom ost även andra produkter som är hantverksmässigt tillverkade.

Till toppen