Hoppa till innehåll

Syrad ost

Orranäs HAJEN
och Orranäs SOLOST

Våra underbara syrade och mognadslagrade ostar kallar vi i dagligt tal ”Chèvre” fast de tillverkas av komjölk. Texturen är krämig till litet torrare beroende på ålder. Osten är lagrad med ytmöglet Geotricum som ger osten en pikant och blommig smak.
Eftersom vi tillverkar både blå och vita ostar i vårt mejeri, händer det ibland att även dessa mögelkulturer sätter sig på ostens yta. Blå eller vita prickar kan lätt torrborstas bort och de påverkar varken ostens smak, kvalitet eller textur.

Ostarna formsätts på olika sätt och HAJEN har även pudrats med
livsmedelsaska.
Tidigare tillverkade vi liknande ostar på getmjölk, vilka vann många framgångar.

HAJEN och SOLOST som produceras av komjölk får en mer smörig och gräddig smak jämfört med sina ”getostkusiner”.
HAJEN är döpt efter ubåten vid Blekinge Marinmuseum och SOLOST har fått sitt namn av sin runda form och gula färg.
Ostarna passar fint på ostbrickan men fungerar även utmärkt i matlagningen.

Ett tips: Gratinera på en toast och servera med smörstekta kantareller, persilja och syltlök eller balsamicokräm.

Orranäs HAJEN och Orranäs SOLOST vann båda silvermedalj i World Cheese Awards 2023 (OST-VM)

Orranäs HAJEN har tilldelats flera medaljer bl a även Guld vid Ostfetivalen i Stockholm.

Syrad ost

Färsk syrad ost direkt i vår webbshop


Vårt ostsortiment varierar efter säsong, därför kan vissa produkter temporärt vara slut i lager. I E-butiken finner ni förutom ost även andra produkter som är hantverksmässigt tillverkade.

Till toppen