Halvhård ost

Orranäs Vit Caprin

Orranäs Vit Caprin fick en guldmedalj vid Ostfestivalen 2017 Utmärkelsen är sensationell, eftersom det aldrig tidigare i Ostfestivalens historia har delats ut någon guldmedalj, Inget mejeri i hela Sverige har tidigare lyckats nå upp till den kvalitetsnivå som guldet kräver, poäng minst 95% av 100%
Orranäs Vit Caprin har tidigare även vunnit två SM-silvermedaljer, 2011 och 2013 samt en bronsmedalj vid Ostfestivalen 2016

Orranäs Vit Caprin 2013_2
Orranäs Vit Caprin är en traditionell svensk getost. Det är en halvmjuk lagrad getost med en yta täckt av camembertmögel. Osten är tillverkad av pastöriserad färsk getmjölk. Smaken utvecklas genom
lagringen och osten får en mild, fyllig, lätt syrlig och nötig smak. Passar att äta som den är – till soppan på ett knäckebröd, på ostbrickan, friterad eller riven gratinerad i ugn. Vit Caprin lagras i två till tolv månader, eller längre – den blir då brun istället för vit och stark i smaken.


Orranäs Källarlagrad Caprin, källarlagrad getost
Vann brons i SM Mathantverk 2016, klass pressad ost/hårdost

Orranäs stenkällarlagrade Caprin vann en silvermedalj vid ostfestivalen Stockholm 2016

En halvhård getost med vild blomstrande yta som lagras i stenkällare på ohyvlade granplankor från två månader upp till 7-8 månader eller ännu längre. Osten utvecklas med lagringen och blir mycket smakrik, till att börja är den litet syrlig – så småningom får den en mer nötig smak. Den passar utmärkt till ett vitt vin från t ex Alsace eller en Sauvignon Blanc.

Att lagra getost i källare har gamla anor i norra Sverige, och i syd-Europa är denna lagringsmetod ganska vanlig. Osten får en särskild karaktär genom den speciella atmosfären i källaren. Varje källare har sin egen terroir vilket gör osten unik. Tillverkas av pastöriserad getmjölk.


Rökmästarens Geta

Rökmästarens Geta fick guldmedalj i MATVERK 2014 i Blekinge
Rökm geta_liten 1
Rökmästarens Geta är en helt unik getost som rökts med äppelträ i stenugn. Metoden att röka i stenugn har anor sedan 1400-talet. Osten har med avsikt fått en litet högre sälta för att skapa en bra balans med röksmaken. Tillverkas av pastöriserad getmjölk
För ostälskare, som tycker om röksmaken, passar den fint till en god öl, eller till ett sötare vin. I matlagningen använder vi den gärna tillsammans med olivolja, nötter, grönsallad samt gärna något sött som ytterligare förhöjer smaken, t ex honung, melon, vindruvor. På ostbrickan passar en sötsyrlig äppel- eller päronkompott utmärkt som tillbehör. Osten passar även bra att gratinera och kan också fungera som ett vegetariskt alternativ i de rätter där rökt livsmedel ingår. Vi har provat att gratinera den på en toast och serverat hackade rostade hasselnötter och lönnsirap till. Vi har även provat osten i en Ceasarsallad och serverat med Rosevin.

Rökmästarens Geta röks av Sturkö Rökeri som ligger i Karlskrona skärgård


Orranäs Hemost

Orranäs Hemost är en ekologisk komjölksost. Vaxas eller lagras vakumförpackad. Tillverkas enligt gammalt recept. Smaken är krämig och lätt syrlig.