Desserter

rulltårta3

Orranäs Chèvrerulltårta med pinjenötsflarn och chili/pärondressing

Denna ost med tillhörande recept togs fram i samband med vårt deltagande i
TV 4 program ”Sveriges Skönaste Gårdar 2013” – en underbart god och unik dessert

Chèvrerulltårta (5-6 personer)
Kan köpas färdig av Orranäs Gårdsmejeri med en specialkomponerad päronmarmelad
Man kan också göra rulltårtan själv – och använda annan marmelad.
Chèvrerulltårta ( om du gör den själv)
Ingridienser
ca 240 g Orranäs Chèvrecrème Naturelle ( 2 st 120g burkar)
75-100 g god päronmarmelad , ej för söt

Gör så här:
Platta ut den kylda chèvrecrèmen på ett smörpapper som lagts på plastfoliefilm

Bred på päronmarmeladen
Rulla ihop rulltårtan – tag bort smörpappret – men behåll platsfilmen runt tårtan
Ställ kallt – eller frys in ( upptinas i kylskåp)
Pinjenötsflarn med lime och sesamfrön ( ca 25 st)

Pinjenötsflarn med lime och sesamfrön ( ca 25 st)
Ingredienser
75 g pinjenötter
1/2 dl strösocker
1 msk rostade sesamfrön
1/2 msk flytande honung
50 g smör
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk rivet limeskal

Gör så här
Dela 1/3 av pinjenötterna på längden och finhacka resten. Rosta sesamfrön i 200° C några minuter.

Blanda smör nötter, socker, honung och sesamfrön i en kastrull och värm försiktigt. Tillsätt mjölk och mjöl när smöret har smält. Låt sjuda 1-2 minuter. Tillsätt därefter rivet limeskal.
Klicka ut smeten på bakpappersklädda plåtar. En knapp tsk smet/kaka är lagom. Lämna ordentligt med mellanrum emellan så att inte flarnen flyter ihop under gräddningen.
Grädda flarnen mitt i ugnen i 200° varm ugn i 5-6 min eller tills de fått färg. Låt svalna på plåten.

Chili och pärondressing
Ingredienser (5-6 pers)
2 msk flytande honung
1 msk limesaft
½ msk finhackad mild röd chilipeppar
1 msk färska päronbitar skurna i små bitar (skalade) typ Anjo

Blanda alla ingredienser till dressingen.
Smaka av med mer limesaft – eller mer honung – för sötare – eller syrligare smak

Servering
Skär rulltårtan genom plastfilmen i portionsbitar och lägg upp på tallrik – tag bort platsfilmen
Låt den bli rumstempererad. Om tårtan varit fryst, delas den halvtinad
”Toppa” med dressingen över och runt om rulltårtan.
Garnera med pinjenötflarn och citronmeliss.