Hoppa till innehåll

Förrätter/smårätter

Päronchips med Orranäs Blå_2

Päronchips med Orranäs Blå

Festligt snacks till välkomstdrinken eller som en liten förrätt

Snacks till 8 personer
2 päron, gärna hårda
2 dl vatten
2 ½ dl socker
2 msk honung
½ dl citronsaft
topping:
150g Orranäs Blå
100g knaperstekt bacon
flytande honung
1. Koka upp vatten, socker och honung i en kastrull med lock
2. Skiva päron så tunt det går
3. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt citronsaft och päronskivor. Låt ligga ca 30 minuter
4. Sätt ugnen på 75C°. Fördela päronskivorna på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen i 4-5h. Vänd på chipsen efter halva tiden
5. Servera päronchipsen med Orranäs Blå och hacka knaperstekt bacon. Ringla lite honung över

Recept: Elin Carleke (PÅ FATET)

18 getost_murrot_015-300x300_2

Späda morötter i paket med dragon och Orranäs Chèvre

En smakrik liten rätt som kan ätas som den är – eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.
Recept: 4 pers, 30 min
Ingredienser
1 knippa späda morötter
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
4 kvistar dragon
Smör
100 g Orranäs Chèvre
Ca ½ dl vitt vin, gärna av typ Sauvinon Blanc
Tillagning
Skrapa eller skala morötterna beroende på hur späda de är. Har du grövre morötter kan de delas och förkokas litet.
Placera morötter på en stor bit aluminiumfolie eller smörpapper och vik upp kanterna. Salta och peppra. Strö över plockade dragonblad. Klicka över litet smör, smula över getosten och häll på vinet.
Vik ihop till ett paket, vik kanterna tre gånger så att de verkligen hänger ihop. Lägg i en ugnsfast form och baka i ugnen i 225 grader i ca 15-20 min.

Getostkex med Boels Pärla_2

Rosmarin- och parmesankex med Boels pärla

Spröda kex med härlig sälta som gifter sig fint med färskosten och ev. en söt marmelad

Ca 40 styck
75g smör
1 tsk salt
1,5 dl vetemjöl
75g riven parmesan
några kvistar rosmarin
till servering:
Boels pärla rosmarin, färsk getost
marmelad
1. Blanda samman alla ingredienser utom rosmarin i en matberedare eller för hand. Repa rosmarinen så att bladen lossnar från kvisten. Finhacka bladen
2. Forma degen till en smal längd. Rulla längden i rosmarinhacket. Låt vila 30-60 minuter i kylen
3. Skär rullen i centimetertjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper
4. Grädda kexen i 200C° i ca 8 minuter
5. Servera de spröda kexen med färsk getost och en god marmelad

Recept: Elin Carleke ( PÅ FATET)

Jordgubbsfylld GetBrie_2

Jordgubbsfylld getbrie

Underbart till en bit bröd eller som tillbehör till fisk eller kött

En getbrie (?g)
Fyllning:
2 msk flytande honung
5 jordgubbar
½ rödlök
några strån gräslök
salt
nymald svartpeppar
1. Dela brieosten i två våningar
2. Skölj och rensa jordgubbarna och skär i småbitar. Finhacka rödlök och gräslök
3. Blanda samman jordgubbar, honung, rödlök, gräslök, salt och peppar
4. Lägg fyllningen mellan brielagren och slå in i aluminiumfolie. Lägg på grillen och låt ligga tills osten börjar smälta

Recept: Ellin Carleke (pafatet.se/ )

Caprinsmörgås med kanderade valnötter_2

Caprinsmörgås med kanderade valnötter

En lyxig smörgås fylld med läckerheter

4 smörgåsar
4 rejäla skivor levain (eller annat surdegsbröd)
smör
salladsblad
1 rödbeta
olja
vinäger
salt
peppar
8 skivor Orranäs vit caprin
1 dl socker
1 dl valnötter
till servering:
färsk rosmarin
flytande honung
1. Bred brödskivorna med smör och lägg på sallad
2. Hyvla skalad, färsk rödbeta i tunna skivor med osthyvel eller potatisskalare. Slå på lite olja, vinäger, en nypa salt och lite peppar och blanda. Lägg rödbetsskivorna på salladsbladen
3. Fördela ostskivorna på smörgåsarna
4. Hetta upp en gjutjärnspanna och smällt sockret. Ta bort järnet från plattan när sockret fått gyllenbrun färg och rör ner valnötterna. Separera och lägg de kanderade nötterna på en bakplåtspapper för att svalna
5. Toppa smörgåsarna med nötter
6. Strö lite rosmarin och ringla över honung. Klart för servering!

Recept: Elin Carleke (På Fatet)

Grillad grön sparris med Orranäs Chèvrecrème och chilihonung

500gr grön sparris
1 msk olivolja
Crème
100g Chèvrecrème Naturelle
1,5-2dl grädde, beroende på ostens konstistens
2 msk crème fraiche
salt och peppar
några droppar chilihonung
( alt honung och några korn chilipeppar)

Blanda samman ingredienserna till crèmen. Krydda efter smak
Grilla sparris: Spraya på lite god olivolja. Grilla hastigt och snurra stjälkarna för att få jämn färg . Salta
efter behov.

Till toppen